Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Stoornissen tijden de menstruatiecyclus

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  De menstruatiecyclus is het telkens terugkomen van de menstruatie bij de vrouw tijdens de vruchtbare levensperiode. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus vier weken.

  Ongeveer tien dagen na de eerste dag van de menstruatie komt een eicel vrij in de eileider. Die eicel kan één dag bevrucht worden. Na enkele dagen komt de eicel in de baarmoeder. Als de eicel bevrucht is, nestelt die zich in het baarmoederslijmvlies en groeit daar tot een baby. Als de eicel niet bevrucht is, wordt u ongesteld: eicel en baarmoederslijmvlies worden afgestoten. Dit is de menstruatie.

  Het proces van rijping van de eicel, de eisprong en de afstoting van baarmoederslijmvlies wordt gestuurd door twee vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen. Deze hormonen staan weer onder invloed van andere hormonen.

  Het uitblijven van de menstruatie of onregelmatige menstruaties, ontstaan meestal door een hormonale ontregeling: het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) raakt verstoord. Dit kan geen kwaad. Mogelijk is er geen eitje tot rijping gekomen tijdens de cyclus. Ook bij veel sporten, afvallen of gewichtstoename kan het hormonale evenwicht verstoord raken. Ten slotte kan ook een spannende situatie of ingrijpende gebeurtenis het evenwicht verstoren. Meestal is dit tijdelijk.

  Bij verstoring van de menstruatiecyclus kunt u meer, minder of onregelmatig vloeien en kunt u ook meer last krijgen van menstruatieklachten.

 • Zelf doen

  Probeer te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verstoring. Als de menstruatie erg onregelmatig komt of erg lang uitblijft, neem dan contact op met de huisarts. Dan kunt u samen bekijken of verder onderzoek of behandeling nodig is.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

 • Medicijnen

  Progestageenhormonen
  Progestageenhormonen zijn vrouwelijke hormonen, die ongeveer een zelfde werking hebben als het natuurlijke progesteron. Ze spelen samen met oestrogeenhormonen een rol in de menstruatiecyclus. Ze kunnen om diverse redenen worden voorgeschreven.

  • Bij premenstruele klachten (PMS), de werkzaamheid van progestageenhormonen bij PMS is echter niet goed aangetoond. Voorbeeld is lynestrenol.
  • Bij pijn in de borsten gedurende bepaalde dagen van de menstruatiecyclus. Door aanvulling van de progestageenhormonen tijdens de cyclus zijn er minder hormoonschommelingen in het lichaam. Hierdoor kan de pijn in de borsten worden verminderd. Voorbeeld is lynestrenol.
  • Bij uitstel van de menstruatie. Progestageenhormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan de menstruatie uitgesteld worden. Voorbeelden zijn lynestrenol en norethisteron.
  • Bij het wegblijven van de menstruatie. Door een verstoring van de balans tussen hormonen kan de menstruatie onregelmatig worden of wegblijven. Progestageenhormonen worden in combinatie met een oestrogeenhormoon, zoals ethinylestradiol, gebruikt om een verstoorde cyclus te herstellen. Voorbeelden zijn lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.