Vesomni

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Vesomni

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Vesomni zijn tamsulosine en solifenacine. Het wordt voorgeschreven bij plasproblemen bij prostaatvergroting, wanneer tamsulosine alleen onvoldoende werkt.

  Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

  Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat. In sommige gevallen kan de arts het ook voorschrijven bij nierstenen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel. Dat is binnen enkele dagen tot weken. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadpleven.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping of diarree. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt, bijvoorbeeld na het ontbijt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
  • Lichte hoofdpijn, verstopte neus, blozen, hartkloppingen of een zwak gevoel. Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor uw bloeddruk wat kan dalen. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over als u gewend bent geraakt aan het middel.
  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huidsuitslag, jeuk en zwakte. In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen in het gezicht, mond, tong of lippen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tamsulosine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, verminderde hoeveelheid zaadvloeistof en in zeer zeldzame gevallen langdurige en pijnlijke erectie. Overleg hierover met uw arts. Als de erectie langer dan vier uur duurt moet u uw arts waarschuwen. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.
  • Het intraoperatief 'floppy iris syndrome' (IFIS). Dit is een erg zeldzame afwijking aan het oog die een staaroperatie kan verstoren. Als u binnenkort een staaroperatie moet ondergaan, overleg dan met uw arts of het nodig is dat u het gebruik van tamsulosine tijdelijk stopzet.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de capsule of de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u moeite heeft met het heel doorslikken van de capsule, kunt u deze openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. U heeft hierdoor minder kans op bijwerkingen.

  Wanneer?
  Neem dit middel 's morgens na het ontbijt in.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel moet gebruiken aan de hand van de resultaten.

  Gebruikt u dit middel voor een vergrote prostaat? Het beste is het 6 weken te proberen. Als het na 6 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Heeft het middel wel effect, dan is het raadzaam om na 3 tot 6 maanden het gebruik te onderbreken om te kijken of u het middel nog nodig heeft. Overleg hierover met uw arts.

  Wanneer u dit middel gebruikt bij nierstenen, hoeft u het waarschijnlijk maar kort te gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten en u gebruikt dit middel 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  Het kan voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit middel gebruikt, duizelig bent. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Rijd geen auto als u duizelig bent.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

 • Handelsinformatie

  Tamsulosine is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Omnic en als het merkloze Tamsulosine. Het is te verkrijgen in capsules en in tabletten met vertraagde afgifte.

  Het is ook verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Combodart en Vesomni.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Vesomni? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen