Menopur

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Menopur

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Menopur
  De werkzame stof in Menopur is menopauzegonadotrofine.

  Menopauzegonadotrofine is afkomstig uit de urine van vrouwen. Men gebruikt de urine gedurende enkele jaren na de laatste menstruatie.

  Menopauzegonadotrofine bevat twee soorten hormonen, namelijk follitropine en lutropine. Deze hormonen worden aangemaakt door een orgaan in de hersenen (de hypofyse).

  Bij vrouwen is de combinatie van follitropine met lutropine nodig voor de ontwikkeling van een eicel, de eisprong en het begin van een zwangerschap.

  Bij mannen stimuleert follitropine de aanmaak van zaadcellen. Lutropine bevordert de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij verminderde vruchtbaarheid.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn verschillend bij vrouwen en mannen.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Bijwerkingen bij vrouwen

  Soms

  • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken. Vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.
  • Hoofdpijn.
  • Pijnlijke gespannen borsten.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken, diarree, buikkrampen en buikpijn.
  • Verhoogde bloeddruk. Heeft u al een verhoogde bloeddruk. Raadpleeg dan uw arts of u dit middel veilig kunt gebruiken.
  • Opgeblazen uiterlijk, zoals een opgezette buik.
  • Gewichtstoename.
  • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.
  • Meerlingzwangerschap. Door gebruik van dit middel kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot tweelingen of meerlingen.

  Zeer zelden

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten door overgevoeligheid voor dit middel. Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.
  • Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, zou de tumor mogelijk kunnen groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. Dit is echter niet bewezen. Overleg hierover met uw arts.

  Bijwerkingen bij mannen

  Soms

  • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken, vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.
  • Acne (vettige huid met puistjes).
  • Gewichtstoename.
  • Duizeligheid en flauwvallen.
  • Hoofdpijn, onregelmatige hartslag en bloedneus.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken en diarree.
  • Verhoogde bloeddruk. Heeft u al een verhoogde bloeddruk. Raadpleeg dan uw arts of u dit middel veilig kunt gebruiken.
  • Zwelling van de borsten met een gespannen gevoel. De zwelling verdwijnt na enige weken of na stoppen met de behandeling.

  Zeer zelden

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten door overgevoeligheid voor dit middel. Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.
  • Spataders boven en achter de zaadballen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  Dit middel moet in een spier of onder de huid worden ingespoten. De arts bepaalt welke plaats in uw geval nodig is.

  Meestal zult u zelf of uw partner de injecties toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

  Wanneer?

  Rijping eicellen
  De behandeling start binnen een week na de eerste dag van de menstruatie. U krijgt gedurende minimaal een week dagelijks een injectie toegediend. De hoeveelheid menopauzegonadotrofine is afhankelijk van hoe hard de eicel zich ontwikkelt. Dat volgt de arts door middel van een echo of bloedonderzoek.

  IVF
  De arts start de behandeling op de tweede of derde dag na het begin van de cyclus. U krijgt dan dagelijks een injectie toegediend tot de eicellen voldoende zijn gerijpt.

  Aanmaak zaadcellen
  Meestal begint men met dit middel een aantal weken na starten met het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG).

  Hoe lang?

  Rijping eicellen
  U gebruikt gedurende zes tot veertien dagen dagelijks een injectie met dit middel. De arts houdt met een echo of bloedonderzoek in de gaten of de eicellen voldoende zijn gerijpt.

  Daarna stopt u met dit middel en krijgt u een hormoon om de eisprong in gang te zetten (humaan choriongonadotrofine, HCG).

  Op die dag en op de dag erna moeten de eicellen worden bevrucht. U moet dus op die dag geslachtsgemeenschap hebben of op die dag moet de inseminatie plaatsvinden.

  IVF
  Het duurt gemiddeld zes tot veertien dagen voor de eicellen voldoende zijn gerijpt. Het kan echter ook langer of korter duren (5 tot 20 dagen). De arts houdt dit in de gaten met een echo of bloedonderzoek.

  Daarna ontvangt u een hormoon om de eisprong in gang te zetten. Ongeveer anderhalve dag later kan de arts de eicellen uit de eierstokken halen.

  Aanmaak zaadcellen
  Gedurende meerdere maanden tot anderhalf jaar drie malen per week een injectie. Na enkele bepaalt de arts of de zaadproductie op gang is gekomen. Het kan anderhalf jaar duren voor effect is bereikt. Als er na anderhalf jaar nog geen effect is, heeft voorzetting van de behandeling geen zin.

 • Vergeten

  Het is uiterst belangrijk u te houden aan de aanwijzingen van arts of verpleegkundige over de tijdstippen waarop u het hormoon moet spuiten. Indien u een toediening vergeet of er komt iets tussen, kan een hele IVF-poging verloren gaan! Indien u toch een toediening vergeten bent:

  Bedenkt u het zich nog op dezelfde dag? Spuit dan zo snel mogelijk het middel in. Ontdekt u het pas de volgende dag? Raadpleeg dan uw arts.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Menopauzegonadotrofine heeft een wisselwerking met veel andere hormonen. Hormonen kunnen elkaar tegenwerken of de combinatie kan juist nodig zijn voor een goed effect. Daarom is een deskundige begeleiding door een specialist noodzakelijk om de precieze combinatie van de verschillende hormonen te bepalen.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u al zwanger bent. Mogelijk beïnvloedt het de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit middel begint.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Dit middel komt namelijk in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen
  • Bij vrouwen: als u voortijdig stopt met deze injecties, kan de behandeling mislukken. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen. De behandeling met deze hormonen luistert nauw en mogelijk is het gezonder als u de behandeling afmaakt of nog andere hormonen er bij gebruikt om de behandeling goed af te ronden.
  • Bij mannen: u kunt op elk moment met de behandeling stoppen. Raadpleeg uw arts als u ook andere hormonen gebruikt. De behandeling met deze hormonen luistert nauw en mogelijk is het gezonder als u de behandeling afmaakt of nog andere hormonen er bij gebruikt om de behandeling goed af te ronden.
 • Handelsinformatie

  Menopauzegonadotrofine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is in injecties op recept verkrijgbaar onder de merknaam Menopur. Een andere naam voor menopauzegonadotrofine is menotrofine.

Laatst gewijzigd op: 11 december 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Menopur? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Onvruchtbaarheid

De testikels van de volwassen man produceren elke dag ongeveer een half miljard spermadeeltjes. Daarentegen komt er bij een vrouw, eenmaal per maand, meestal maar één eitje vrij.

Voor het tot stand komen van de bevruchting moet uit het grote aantal spermadeeltjes van de man één zaadcel samensmelten met een enkele eicel die uit de eileider vrijkomt.

Onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben, en in veel gevallen wordt de oorzaak van kinderloosheid van een stel nooit gevonden. Te weinig zaadcellen of niet-functionerende zaadcellen in het sperma van de man kunnen oorzaken zijn van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Onvruchtbaarheid bij de vrouw kan door een groot aantal factoren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld als er geen eisprong optreedt of bij verstopte eileiders. Ernstige endometriose, een aandoening waarbij delen van het baarmoederslijmvlies zich verspreiden en zich aan de voortplantingsorganen hechten, is ook een bekende oorzaak van onvruchtbaarheid van de vrouw.

Bij sommige paren met vruchtbaarheidsproblemen kan diagnose en behandeling door een arts succes hebben. Bepaalde gevallen kunnen worden behandeld met medicijnen of een operatie. Een arts kan ook alternatieven voor natuurlijke bevruchting bespreken, zoals donorsperma, donoreicellen en adoptie.

Onvruchtbaarheid

De testikels van de volwassen man produceren elke dag ongeveer een half miljard spermadeeltjes. Daarentegen komt er bij een vrouw, eenmaal per maand, meestal maar één eitje vrij. Voor het…

De testikels van de volwassen man produceren elke dag ongeveer een half miljard spermadeeltjes. Daarentegen komt er bij een vrouw, eenmaal per maand, meestal maar één eitje vrij.

Voor het tot stand komen van de bevruchting moet uit het grote aantal spermadeeltjes van de man één zaadcel samensmelten met een enkele eicel die uit de eileider vrijkomt.

Onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben, en in veel gevallen wordt de oorzaak van kinderloosheid van een stel nooit gevonden. Te weinig zaadcellen of niet-functionerende zaadcellen in het sperma van de man kunnen oorzaken zijn van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Onvruchtbaarheid bij de vrouw kan door een groot aantal factoren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld als er geen eisprong optreedt of bij verstopte eileiders. Ernstige endometriose, een aandoening waarbij delen van het baarmoederslijmvlies zich verspreiden en zich aan de voortplantingsorganen hechten, is ook een bekende oorzaak van onvruchtbaarheid van de vrouw.

Bij sommige paren met vruchtbaarheidsproblemen kan diagnose en behandeling door een arts succes hebben. Bepaalde gevallen kunnen worden behandeld met medicijnen of een operatie. Een arts kan ook alternatieven voor natuurlijke bevruchting bespreken, zoals donorsperma, donoreicellen en adoptie.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen