Lutrelef

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lutrelef

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Lutrelef is gonadoreline.

  Gonadoreline is een hypothalamus-hormoon. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen. Gonadoreline remt de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachthormonen.

  Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen en bij een vertraagde puberteit bij jongens. Artsen schrijven het soms voor bij een vroegtijdige puberteit (pubertas praecox) bij kinderen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn verschillend bij vrouwen en mannen.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms bij vrouwen

  • Meerlingzwangerschap. Door gebruik van dit medicijn kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot tweelingen of meerlingen.

  Zelden bij vrouwen

  • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, pijnlijke borsten, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.
  • Hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, hevige menstruatie, opvliegers, zweten, gevoelige borsten. Deze bijwerkingen ontstaan in het begin van de behandeling door de toename van het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol. Deze bijwerkingen verdwijnen weer vanzelf.
  • Bij gebruik langer dan 6 maanden: kans op voortijdige overgangsklachten (menopauze) en botontkalking (osteoporose). Deze verschijnselen verdwijnen weer binnen 6 tot 9 maanden na de behandeling.

  Zelden bij mannen en vrouwen

  • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken. Gebruikt u het infuuspompje en blijft u last houden van deze klachten? Raadpleeg dan uw arts.

  Zelden bij kinderen

  • Haarverlies, afscheiding of bloeding uit de vagina. Deze bijwerkingen verdwijnen in de loop van de behandeling. Raadpleeg uw arts, als uw kind hier last van blijft houden.

  Zeer zelden bij mannen

  • Langdurige en pijnlijke erectie.

  • Waarschuw dan uw arts.
  • Bij gebruik langer dan 6 maanden: kans op opvliegers, minder zin in vrijen, impotentie en borstvorming. Verder kans op botontkalking (osteoporose). Deze verschijnselen verdwijnen weer binnen 6 tot 9 maanden na de behandeling.

  Zeer zelden bij vrouwen

  • Trombose. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst.

  Zeer zelden bij mannen en vrouwen

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, duizeligheid, een rood gezicht, hartkloppingen of flauwvallen. Raadpleeg dan een arts.
   In zeldzame gevallen ontstaat zwelling van gezicht, lippen of tong of benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor gonadoreline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet meer krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  Dit medicijn wordt via een infuuspompje of via een injectie onder de huid toegediend. Voor onderzoek wordt het ook wel als een eenmalige injectie in een ader toegediend. De arts of verpleegkundige zal u uitleg geven over het infuuspompje. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

  Wanneer?
  Het infuuspompje wordt ingesteld op een afgifte van een kleine dosis per anderhalf of 2 uur. De hoeveelheid in het pompje is genoeg voor ongeveer 3 dagen. Daarna moet de cassette met de infuusvloeistof worden verwisseld.

  Hoelang?
  Het hangt af van de toepassing hoelang u dit medicijn gebruikt.

  Onvruchtbaarheid vrouwen: meestal gebruikt u het gedurende 2 tot 4 weken. Als er geen eisprong is geweest, kan de behandeling worden herhaald.
  Onvruchtbaarheid mannen: meestal gebruikt u dit medicijn een aantal weken tot maanden tot het effect merkbaar wordt. Het duurt ongeveer twee en een halve maand voor nieuwe zaadcellen zijn gevormd. Deze blijven daarna enige weken levensvatbaar.
  Vertraagde puberteit bij jongens: hierbij gebruikt u het tot het gewenste effect is bereikt.
  Vroegtijdige puberteit: hierbij wordt een hogere dosis eenmaal in de 4 weken onder de huid toegediend. Dit wordt herhaald totdat de lengtegroei bevredigend is en de komst van de puberteit geen bezwaren meer geeft.

 • Vergeten

  Het is belangrijk u te houden aan de aanwijzingen van arts of verpleegkundige over de dosering en de tijdstippen waarop het infuuspompje moet worden ingesteld. Als het pompje per ongeluk niet goed is ingesteld, moet u direct de arts of verpleegkundige waarschuwen.

  Krijgt u elke 4 weken een injectie en bent u de afspraak hiervoor vergeten? Raadpleeg dan direct uw arts of verpleegkundige voor een nieuwe afspraak.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Dit medicijn wordt gebruikt om de vruchtbaarheid te vergroten. Zodra u zwanger bent, moet u met dit medicijn stoppen. Als u langer doorgaat, bestaat er een kans dat dit medicijn de ontwikkeling van de baby beïnvloedt. Overleg hierover met uw arts.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  Als u voortijdig stopt met het gebruik, kan de behandeling mislukken. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen.

 • Handelsinformatie

  Gonadoreline is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Lutrelef in injectie.

Laatst gewijzigd op: 07 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Lutrelef? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen