Combodart

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Combodart

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Combodart zijn dutasteride en tamsulozine.

  Artsen schrijven de combinatie voor bij een vergrote prostaat.

  Dutasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen bij mannen met een vergrote prostaat.

  Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen, moeilijke erectie en te late zaadlozing. Als u stopt met het gebruik van dit middel gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Borstvorming. Raadpleeg uw arts als u veel last hebt van deze bijwerking.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid.
  • Overmatige haargroei of verlies van lichaamsbeharing.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dutasteride. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Let op
  Prostaatvergroting is een aandoening waarvan uw arts regelmatig zal onderzoeken of de aandoening goedaardig is of zich kwaadaardig ontwikkelt. De hoeveelheid PSA (prostaatspecifiek antigeen) in het bloed kan hiervoor een aanwijzing zijn. Dutasteride verlaagt de hoeveelheid PSA met ongeveer de helft. De test kan hierdoor onbedoeld lager uitvallen. Vertel uw arts daarom altijd dat u dutasteride gebruikt als u aan uw prostaat wordt onderzocht.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag dit middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast innametijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends., dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel moet gebruiken, aan de hand van de resultaten. Het beste is om het minstens zes maanden te proberen. Als het na zes maanden geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten en u gebruikt dit middel één keer per dag: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten capsule dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  Een medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, is de volgende.

  • Ritonavir, een middel gebruikt bij hiv-infectie. Door ritonavir kan de hoeveelheid dutasteride in het bloed stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raapleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Efavirenz, etravirine, nevirapine middelen gebruikt bij hiv-infectie. De werking van ditasteride kan hierdoor verminderen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Dit middel wordt niet gebruikt door vrouwen. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden mogen echter ook niet per ongeluk in aanraking komen met het werkzame bestanddeel. Bijvoorbeeld als een capsule lek is geraakt of opengemaakt. Het middel dutasteride kan namelijk schade toebrengen aan het ongeboren kind.

  Kleine hoeveelheden dutasteride kunnen overgaan in het sperma van behandelde mannen. Dit kan mogelijk schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Gebruik een condoom als uw partner (mogelijk) zwanger is.

 • Stoppen

  Ja, u kunt met het gebruik van dit middel zonder meer stoppen, zonder na-effecten. Stop echter alleen na overleg met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Dutasteride is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Avodart in capsules.

  Het is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Combodart.

Laatst gewijzigd op: 09 augustus 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Combodart? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen