Cetrotide

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cetrotide

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Cetrotide is cetrorelix.

  Cetrorelix behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamus-hormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van vrouwelijke geslachthormonen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij een verminderde vruchtbaarheid) bij vrouwen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken, vooral gedurende de eerst dagen van de behandeling.
  • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid, niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

  Zeer zelden

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten door overgevoeligheid voor dit middel. Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Deze zal de behandeling stopzetten, en kan soms proberen of u voor een ander preparaat niet overgevoelig bent. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts raadplegen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Meestal zult u zelf of uw partner injecties onder de huid toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.
  • Voor u de injectie toedient, moet u het poeder eerst oplossen in het bijgeleverde steriele water. Zie hiervoor de instructie op de bijsluiter.
  • Spuit het middel onder de huid van de buikwand in, bij voorkeur in de buurt van de navel. Kies iedere dag een andere plek.

  Wanneer?
  Vanaf de vijfde of zesde dag dat de eicellen rijpen, is een dagelijks injectie met dit middel nodig. Zo voorkomt u dat de eisprong al begint.

  Hoe lang?
  In de meeste gevallen moet u dit middel gebruiken tot de arts met een echo heeft vastgesteld dat de eicellen voldoende zijn ontwikkeld. Daarna krijgt u een injectie om de eisprong in gang te zetten.

 • Vergeten

  Het is uiterst belangrijk u te houden aan de aanwijzingen van arts of verpleegkundige over de tijdstippen waarop u het hormoon moet spuiten. Indien u een toediening vergeet of er komt iets tussen, dan kan een hele zwangerschapspoging verloren gaan! Indien u toch een toediening vergeten bent: bedenkt u het zich nog op dezelfde dag? Spuit dan zo snel mogelijk het middel in. Ontdekt u het pas de volgende dag? Raadpleeg dan uw arts.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u al zwanger bent. Mogelijk beïnvloedt het de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit middel begint.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of dit middel in de moedermelk terecht komt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Als u voortijdig stopt met deze injecties, kan de behandeling mislukken. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt. De behandeling met deze hormonen luistert nauw en mogelijk is het gezonder als u de behandeling afmaakt of nog andere hormonen er bij gebruikt om de behandeling goed af te ronden.

 • Handelsinformatie

  Cetrorelix is sinds 1999 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cetrotide in injecties.

Laatst gewijzigd op: 26 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Cetrotide? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen